Типи вітрових електростанцій (ВЕС) та їх різниця

На сьогоднішній день галузь альтернативної енергетики (АЕ) в світі досить швидко розвивається. Одним з напрямків галузі є вітроенергетика, яка займається перетворенням енергії вітру в електричну енергію. Будівництво вітрових установок, в яких хоч і низький ККД (20-35%), вважається досить перспективним напрямком у світі.

Для споживачів, які хочуть генерувати енергію з чистих джерел енергії, встановлення вітряка невеликої потужності може бути хорошим варіантом.

РОЗРІЗНЯЮТЬ ДВА ОСНОВНІ ТИПИ ВІТРОВИХ УСТАНОВОК:

З горизонтальною віссю обертання

З горизонтальною віссю обертання – найбільш поширений тип вітроустановок, в яких провідний вал ротора розташований горизонтально відносно землі. Вітрогенератор такого типу має дві-три лопаті, які встановлені на вершині установки. Кількість лопатей у колесі вітряка варіюють від одної до п'ятдесяти. Вітряки з великою кількістю лопатей зазвичай працюють при низьких швидкостях обертання, на відміну від вітряків з малою кількістю лопатей (дві-три), які повинні обертатися з високою швидкістю, щоб максимально "охопити" вітрові потоки, що проходять через площу ротора. В теорії, ефективність роботи вітрогенератора залежить від кількості лопатей ротора: чим більше, тим ефективніше. Але, як не дивно, вітроколеса з малою кількістю лопатей мають більший ККД, ніж з великою, так як у такому випадку лопаті перешкоджають одна одній.

З вертикальною віссю обертання

З вертикальною віссю обертання, в яких провідний вал ротора розташований вертикально. Електростанція з вертикальним вітрогенератором простіша при виготовленні і монтажу, оскільки в цьому випадку не потрібно орієнтуватися на напрям вітру, тому навантаження на конструкцію набагато менше.

ОСНОВНІ КОНСТРУКТИВНІ ЕЛЕМЕНТИ ВІТРОВОЇ УСТАНОВКИ:

  • Лопаті
  • Гондола
  • Башта
  • Головна рама

 Конструктивні елементи вітрової установки

З кожним днем все більше побутових споживачів переходять на використання відновлювальних джерел енергії. Це дає їм можливість забезпечити своє житло незалежним джерелом енергії, а також отримати додатковий прибуток за умови отримання ''зеленого'' тарифу.

Про умови отримання "зеленого" тарифу з виробленої електричної енергії ВЕС більш детально можна ознайомитись: http://iknet.com.ua/uk/solar-wind-plants-for-households/