Топ-3 порад щодо вибору сонячних панелей

Під час вибору панелей важливо керуватися не лише ціною, а й виробником обладнання та його технічними характеристиками.

Перша порада

 

ОБИРАЄМО ВИРОБНИКА
(Японія, Китай, Німеччина, Україна … )


                  

У світі існує багато виробників, але яким чином відрізнити відповідність товару його ціновій політиці та  технічним характеристикам?
Ми рекомендуємо розділити всіх виробників на три групи.
До 1-ої відносяться такі, у яких діяльність виробничого процесу вертикально-інтегрована, тобто вони відповідають за всі стадії процесу: від дослідження, розробки, виробництва кремнієвих пластин, фотоелектричних елементів та до кінцевого виготовлення фотоелектричних модулів. Компанії 1-ої групи вкладають надзвичайно великі кошти на розробку та дослідження, а в процесі виробництва панелей використовують передові засоби автоматизації. Термін роботи на ринку - понад 5 років.
До 2-ої – діяльність виробничого процесу може бути вертикально-інтегрована, але окрім засобів автоматизації використовується ще й ручна праця, що може відзначитись на якості збірки панелей. Термін роботи на ринку - від 2 до 5 років.
До 3-ої – діяльність виробничого процесу зосереджена на одній зі стадій – збірка. Тобто, зовсім не вкладають кошти в розробку і не готові давати гарантію на довготривалий термін.


 Друга порада

ТИПИ ПАНЕЛЕЙ

 

 

Тонкоплівочні панелі – використовується гнучкий фотомодуль, який містить приблизно в 50-100 разів менше кремнію, ніж класичні різновиди.
Монокристалічні панелі – побудовані на основі монокристалічних кремнієвих фотомодулів (елемент складається з одного однорідного кристалу кремнію).
Полікристалічні панелі – зроблені на основі полікристалічних кремнієвих модулів (кожен елемент складається з великої кількості різнорідних кристалів кремнію та містіть незначні домішки).

Типи сонячних панелей

 

Трятя порада 

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 

 

-   фізичний розмір (висота, ширина, довжина) – має важливе значення за умови обмеженої площі даху чи земельної ділянки;
-  номінальна потужність – величина електричної енергії, яку зможе виробляти панель. Потужність існуючих панелей коливається від 100 ÷ 320 Вт;
-  відхилення номінальної потужності – показує, на яку величину можуть бути відхилення потужності від заявленої виробником, наприклад при потужності панелі 250 Вт відхилення складає ±5%, тобто величина виробленої електричної енергії може бути 237,5÷262,5 Вт;
-  коефіцієнт корисної дії (ККД) – показує величину перетворення сонячної енергії в електричну, зазвичай коливається від 6 до 25 %;
температурний коефіцієнт – показує, як зміниться виробіток потужності при зміні температури на 1∙°С. Чим менший температурний коефіцієнт, тим менше панель реагує на зміну температурного режиму, а отже, краще вироблятиме електричну енергію;
гарантія виробника і виробітку – термін служби панелі може сягати й 25 років (гарантія виробника), але звертати увагу потрібно на гарантію виробітку, тобто термін роботи панелі з відповідною продуктивністю, наприклад 10 років, при якому ККД  знизиться не більше, ніж на 5-10%.

ПІДВЕДЕМО ПІДСУМКИ

При виборі панелей необхідно керуватися принципами: надійне та якісне обладнання – енергоефективне і, як правило, дороге; все інше обладнання – малоефективне і, звісно, найдешевше. Тому, щоб не купувати "кота в мішку" пропонуємо розглянути основні характеристики у вигляді таблиці та зробити вірні висновки:

Характеристики сонячних панелей

Звісно, для вибору обладнання одного лише розуміння відмінностей технологій мало для того, щоб зробити правильний вибір та досягнути найбільшої економічної вигоди.
Тому, для успішної реалізації проекту рекомендуємо провести аудит та виконати передпроектні роботи аби не зазнати значного збитку і отримати максимальну ефективність.