Система моніторингу сонячної електростанції

Якщо Вам цікаво, як буде працювати сонячна електростанція (надалі – СЕС), встановлена на даху або фасаді Вашого будинку, Вам потрібно встановити систему моніторингу.

Дана система дозволяє відслідковувати працездатність СЕС як безпосередньо на території домогосподарства, так і віддалено (в будь-якій точці світу завдяки Інтернету).

Параметри для моніторингу, які відслідковуються системою, наступні:

  • активна та реактивна потужність;
  • напруга та струм;
  • частота та повна потужність;
  • стан перемикачів та з'єднань;
  • аварійні стани обладнання сонячної станції.

Дані системи моніторингу відображаються графічно за допомогою програми візуалізації технологічних процесів – SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition/диспетчерське управління і збір даних) системи Simatic WinCC (центр управління Windows), що працює на платформі ОС Windows.

Система моніторингу

Тобто, в режимі реального часу Ви можете відслідковувати, яка кількість електроенергії вироблена Вашою СЕС, скільки спожито для електропостачання приватного домогосподарства і який обсяг електроенергії видається в зовнішню електричну мережу. Проаналізувавши графік, який може бути виведений на екран Вашого мобільного телефону, Ви зможете контролювати режим роботи Вашої СЕС. Безумовно, застосування системи моніторингу доцільніше для установки на промислових СЕС, але ніхто не може заборонити Вам встановлювати її і для приватної СЕС.

Орієнтовна вартість системи моніторингу становить близько 1000 євро.