Програми фінансування альтернативної енергетики

До основних фінансових установ, організацій і фондів, які надають кредити і фінансують в країні проекти в сфері енергозбереження, відносяться:

  • Світовий банк;
  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР);
  • Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО);
  • Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р);
  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID);
  • Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ);
  • Шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA);
  • Національні джерела фінансування;
  • Українські банки.

Нижче наведено інформацію про існуючі програми фінансування в сфері альтернативної енергетики.

1. Програма фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF)

Програма фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF) являє собою кредитну лінію в розмірі до 50 млн євро, відкрита Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) для сприяння реалізації проектів з використання відновлюваних джерел енергії в Україні.
В рамках USELF надаються кредити і допомога в розробці проектів, що відповідають фінансовим, технічним і екологічним критеріям Програми. Крім того, Clean Technology Fund, що входить до складу Climate Investment Funds, надає додаткове фінансування в розмірі 20 млн євро. Структура USELF забезпечує фінансування малих і середніх проектів безпосередньо від ЄБРР за спрощеною і прискореною схемою видачі позики, що знижує операційні витрати. Програма передбачає фінансування всіх форм виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, таких як: вода, вітер, біомаса, сонячна енергія.

Критерії відповідності, вимоги до компаній:

  • компанії, які знаходяться в приватній власності, зареєстровані і здійснюють діяльність в Україні;
  • компанії функціонують відповідно до національного законодавства щодо захисту навколишнього середовища, охорони здоров'я та техніки безпеки;
  • компанії незаангажовані у види діяльності, внесені до переліку заборонених для фінансування за рахунок позик ЄБРР (наприклад, тютюн, міцні спиртні напої і т.д.).

Вимоги до проекту:

  • заміщення електроенергії з традиційних джерел і значне зниження викидів парникових газів;
  • застосування перевіреної технології і фінансова життєздатність проекту.

Інвестиційні проекти оцінюються ЄБРР на підставі інформації, наданої компаніями (ТЕО, бізнес-план). Технічні консультанти готують аналіз проекту та подають в ЄБРР технічну, екологічну та фінансову оцінку перспективних проектів, а також надають юридичну підтримку компаніям.
Компаніям, зацікавленим в отриманні позики в рамках Програми, надається безкоштовна технічна підтримка, яка фінансується за рахунок гранту Глобального Екологічного Фонду. Підтримка компаній-позичальників включає: отримання дозволу та ліцензування проекту, техніко-економічне обґрунтування, комерційні переговори, рекомендації щодо менеджменту проектів.

2. Програма ''Інноваційні ваучери''

Інноваційні ваучери – фінансовий інструмент, який дозволяє українським компаніям фінансувати впровадження кліматичних інновацій. Інноваційними ваучерами можуть користуватися різні компанії – від розробників кліматичних технологій до тих, хто прагне їх використовувати для скорочення впливу на навколишнє середовище або скорочення споживання енергії. Дані кошти не є позикою або кредитом. У 2017-2018 рр. в рамках програми Інноваційних ваучерів буде використано 1 000 000 євро. Всього в рамках програми планується підтримати 50 українських компаній.
Програма реалізується в Україні Європейським Банком Реконструкції та Розвитку в рамках програми FINTECС і з фінансуванням EU Neighbourhood Facility. Впровадженням та адмініструванням Інноваційних ваучерів займається Українська мережа енергетичних інновацій Greencubator.

Пропонуються ваучери двох категорій:

  • ваучер до 20 000 євро (більшість компаній, які переможуть у конкурсі, отримають Інноваційні ваучери з середньою сумою фінансової підтримки з боку ЄБРР в розмірі до 20 000 євро);
  • мегаваучер до 50 000 євро (для компаній з проектами, які мають потенціал стати проривними, пропонується 5 мега-ваучерів розміром до 50 000 євро).

3. Державна програма ''теплих'' кредитів

Кількість українських банків, які працюють над національними кредитними програмами в сфері енергоефективності та пропонують кредитні продукти для ОСББ та інших юридичних осіб не велика. До них можна віднести наступні банки:

  • ПАТ АБ ''Укргазбанк''. В 2013 році банк впровадив програму кредитування ОСББ, розроблену разом з експертами Міжнародної фінансової корпорації – IFC; сьогодні банк пропонує програму ''Еко-енергія'' – кредит на придбання і встановлення домашніх сонячних електростанцій, максимальна сума кредитування – 1 млн грн, термін – до 5 років. Ще одним банківським продуктом є ''Еко-кредит'' для інвестиційних проектів, зокрема, які пов'язані з використанням відновлюваних джерел енергії і т.д.;
  • ПАТ КБ ''Приватбанк'';
  • АТ ''Ощадбанк''. В 2014 році банк розпочав співпрацю з IFC в рамках проекту ''Енергоефективність у житловому секторі України'', з 2015 року банк почав роботу з кредитування ОСББ на придбання матеріалів і обладнання для підвищення енергоефективності;
  • АТ ''Укрексімбанк''. З 2007 року банк працював з ЄБРР за програмою UKEEP для середньо- і довгострокового кредитування малого та середнього бізнесу з метою реалізації інвестиційних проектів у сфері енергетики;
  • АТ "Райффайзен Банк Аваль". З 2014 року був одним з банків в Україні, який працював за програмою UKEEP, яка надавала можливість існуючим та потенційним клієнтам банку отримувати фінансування для реалізації проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики.

Рішенням Уряду від 08.02.2017 було відновлено дію ''Урядової програми з енергоефективності'' (яка мала початок у 2014 році). Такі державні банки, як АТ ''Ощадбанк'', ПАТ АБ ''Укргазбанк'', АТ ''Укрексімбанк'', а тепер також ПАТ КБ ''Приватбанк''' відновлять видачу ''теплих'' кредитів як для ОСББ, так і для фізичних осіб.
Компенсації, які надані учасникам Урядової програми, як і в минулому році становлять (умови отримання ''теплого'' кредиту):

  • 20% суми кредиту (не більше 12 тис грн) на придбання негазових / неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (не більше 14 тис грн) на придбання енергоефективного обладнання / матеріалів для фізичних осіб (зокрема, в цю категорію також входять сонячні колектори);
  • 40% суми кредиту (не більше 14 тис грн в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ / ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів;
  • 70% суми кредиту (до 14 тис грн на одну квартиру) на покупку енергоефективних матеріалів і устаткування для ОСББ (тільки для домогосподарств, які отримують субсидії).

4. Проект USAID ''Муніципальна енергетична реформа в Україні'' – фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (надалі – проект USAID МЕР)

Діяльність в рамках проекту USAID МЕР спрямована на удосконалення енергетичної політики, розвиток енергоефективності, скорочення споживання традиційної енергії, збільшення інвестицій в енергетичний сектор, зниження витрат на енергоносії та імпорту енергоресурсів, зменшення викидів парникових газів. Бюджет проекту складає 16,5 млн доларів. Проект триватиме до 31 березня 2018 року. USAID Україна співпрацює з комерційними банками та іншими фінансовими установами для надання часткових гарантій. Крім того, проект USAID надає технічну допомогу і проводить діяльність з розвитку потенціалу для надання комерційними банками кредитів на енергоефективність муніципалітетам, комунальним підприємствам, ОСББ та установам приватного сектору, які реалізують енергоефективні проекти в житловому секторі або секторі громадських будівель (наприклад, ЕСКО).

5. Програма кредитування МСБ України в пріоритетних галузевих напрямках від Німецько-Українського фонду (НУФ)

4 квітня 2017 року в рамках Першої Фінансової Ярмарки, організованої Німецько-Українським Фондом за фінансової підтримки уряду Німеччини, представники засновників Фонду: НБУ, Мінфін і KfW підписали нову програму з підтримки фінансування малих і середніх підприємств в Україні. Пріоритетними галузями для інвестиційних кредитів за програмою є сільське господарство, переробна промисловість, проекти в сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики тощо Скористатися кредитом за програмою зможуть фізичні особи-підприємці або підприємства з числом працівників не більше 250 чоловік і річним доходом не більше 10 млн євро в еквіваленті, які ведуть діяльність не менше 3 років, мають дохід за останні 4 квартали поспіль і позитивну кредитну історію в банку не менше 12 місяців, а також не належать великим компаніям. Максимальний термін інвестиційного кредиту – 6 років, а кредиту на поповнення оборотних коштів – 2 роки. В рамках програми фінансова підтримка підприємствам надаватиметься через банки-партнери НУФ в національній валюті під відсоткову ставку нижче середньоринкового рівня. Максимальний розмір кредиту 100 000 євро.

6. Грантова підтримка проектів енергоефективності (фонд E5P)

Грантова підтримка є інструментом стимулювання реалізації проектів енергоефективності. E5P є багатостороннім донорським фондом, заснованим в Швеції в 2009 році. Загальний бюджет фонду становить 168 млн євро, при цьому, на проекти, що реалізуються в Україні, виділено 65% бюджету. Решта частин розподілена між Грузією, Вірменією, Молдовою. До 2019 року програма виділить 60 млн євро на реалізацію проектів з енергоефективності в Україні. За результатами проектів, програма може бути продовжена і після 2019 року.

7. Фінансова підтримка Державної інноваційної фінансово-кредитної установи

Дана установа була створена згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2000 № 654 і є правонаступником майнових прав і обов'язків. Установа відноситься до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та має кілька регіональних представництв.
Метою ДІФКУ є здійснення фінансової підтримки суб'єктів господарювання різних форм власності в рамках державної інноваційної політики. У своїй діяльності ДІФКУ керується чинним законодавством України, в тому числі Законом України ''Про інноваційну діяльність''.
Основними напрямками фінансування є:

  • IT технології;
  • біо-розробки;
  • транспорт;
  • авіація;
  • енергетика;
  • інновації.

Для того щоб ідея або вже діючий бізнес отримали підтримку і фінансування від світових банків і фондів, необхідно:

  1. Заповнити резюме проекту (опис ідеї, контакти і т.д.);
  2. Заповнити таблицю для формування банку проектів – вносяться дані про обсяги інвестицій, термінів окупності тощо (всього 9 положень);
  3. Презентація бізнес-проекту, яка не перевищує 10 сторінок українською та англійською мовами.
  4. Надіслати на електронну адресу: project@difku.gov.ua.