Нюанси під час підключення приватної сонячної електростанції (СЕС) до електричних мереж Обленерго

Недаремно в народі кажуть: "Попереджений - значить озброєний". Адже існує чимало перепон з якими може зіткнутись Власник приватного будинку, який вирішив спорудити приватну СЕС. Про деякі з них ми можемо розповісти далі, виходячи з набутого досвіду.

Нюанси підключення сонячної електростанції приватного домогосподарства до елеектричної мережі

ОТРИМАННЯ ЛІЦЕНЗІЇ

Великою перевагою реалізації приватних СЕС є відсутність вимог щодо отримання ліцензії на виробництво електроенергії.

Спорудження приватної СЕС відрізняється значно меншою вартістю та меншим обсягом необхідних робіт у порівнянні з спорудженням промислової СЕС.

РОЗРОБКА ПРОЕКТУ

Законодавчих вимог, що передбачають обов'язкову розробку проекту спорудження СЕС немає.

Але все-таки розробка проекту дає наступні переваги:

  • вибір оптимального обладнання (модель, кількість, довжина кабелю), визначення орієнтації СЕС за сторонами світу, виконання моделювання для визначення сонячної активності, вплив поруч розташованих об’єктів (будинки, дерева тощо) на СЕС, підбір оптимального куту нахилу панелей та відстань між рядами. Тобто проект забезпечує визначення найбільш вигідного варіанту спорудження СЕС.
  • зменшення терміну виконання будівельно-монтажних робіт та налагодження схеми роботи СЕС сервісною компанією.

ОТРИМАННЯ "ЗЕЛЕНОГО" ТАРИФУ

  • Відмінністю купівлі/продажу електроенергії виробленої приватною СЕС у порівняні з промисловими СЕС (юридичними особами) є те, що Договір укладається з Обленерго, а не ДП "Енергоринок".

ЗБІЛЬШЕННЯ ПРИЄДНАНОЇ ПОТУЖНОСТІ

Успіх отримання очікуваного розміру "зеленого" тарифу залежить від якісно виконаного аудиту документів. Бувають випадки, коли Власнику приватного будинку потрібно збільшити приєднувану потужність, але технічно надати таку послугу Обленерго не має змоги. В таких випадках, Власнику будинку залишається чекати моменту, коли Обленерго зможе забезпечити збільшення приєднуваної потужності або ж за свій рахунок провести реконструкцію/будівництво електричних мереж.

ОБЛІК ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ

Улаштуванням вузла обліку займається Обленерго, але в залежності від того, де саме буде розміщений вузол обліку (на фасаді будинку, на опорі чи в іншому місці) будуть враховані втрати електричної енергії (в ЛЕП, ТП) при передачі її до межі балансової належності. Тобто, чим більша буде відстань від інвертора до вузла комерційного обліку (лічильника), тим більшу кількість електричної енергії, виробленої СЕС, буде втрачено і тим менше Обленерго заплатить коштів.