Виробники вітрових установок

Як відомо, вітрова енергетика – одна з екологічно чистих галузей енергетики. З кожним днем все більше свідомих споживачів бажають перейти на вироблення електроенергії з альтернативних джерел енергії (АДЕ), тим самим допомагаючи навколишньому середовищу. Незважаючи на те, що вироблення електроенергії з АДЕ потребує значних коштів, споживачі все ж таки бажають стати енергонезалежними від місцевих електричних мереж. Такий вклад в свою енергонезалежність також дозволить заощадити на електроенергії від загального електропостачання і дасть змогу навіть заробити за рахунок надлишків виробленої електроенергії, продаючи її в електричну мережу за “зеленим” тарифом. Тому варто замислитися з приводу встановлення вітрової електростанції у своєму приватному домогосподарстві.

Які ж виробники вітрових установок є на сьогоднішній день у світі? І насамперед, чи є взагалі українські виробники?

Відомими країнами-виробниками вітроустановок є: Великобританія, Фінляндія, Бельгія, Нідерланди, Німеччина. Для прикладу приведемо ряд компаній, таких як: Fortis Wind Energy з діапазоном потужності вітрогенераторів від 1,4 до 10 кВт, Fairwind – від 5 до 50 кВт, Queitrevolution – 7 кВт, Fuhrlander – до 3 МВт.

Серед українських виробників, що заслуговують уваги – компанія "Onipko Group". Разом з науковцями Української академії наук вони розробили технологію ефективного використання енергії вітру, яка отримала найвищу нагороду "Зелений Оскар" на міжнародному конкурсі з відновлювальної енергетики в Німеччині.

Розробники стверджують, що завдяки вітроенергетичній установці "Ротор Оніпко" можна забезпечити міські та приватні будинки електроенергією, при цьому ефективно використовуючи даховий простір. А реалізувавши дану технологію за "зеленим" тарифом, можна ще й додатково отримати прибуток.

Onipko Group

Конструктивно вітроенергетична установка може бути виконана з металу, композиту чи пластмаси. Особливістю її роботи є низький рівень шуму, тому вона може застосовуватися поруч з місцем знаходження чи проживання людини. На відміну від звичайних вітрових турбін установки використовують не лише ефект підйомної сили крила, а й енергію тиску вітру. Установка здатна працювати за швидкості вітру від 0,3 до 20 м/с.

Наразі розроблено лінійку генеруючої потужності від 0,05 кВт до 10 кВт.