Новий ринок електричної енергії в Україні

З 01.01.2014 набрав чинності Закон України "Про засади функціонування ринку електричної енергії України". Згідно з ним, в період з 01.01.2014 до 01.07.2017 буде проведено ряд організаційних і технічних заходів з метою переходу до Нової моделі ринку електроенергії.

Впровадження нової моделі ринку електроенергії створює більше можливостей для розвитку всіх, без винятку, учасників.

УЧАСНИКИ РИНКУ:

Виробники  електроенергіїмають у власності генеруючі потужності та виробляють електричну енергію.

Гарантований  покупецькупує електричну енергію у виробників, яким встановлено "зелений" тариф (ДП "Енергоринок").

 

Гарантований  постачальникзобов’язаний постачати електричну енергію будь-якому споживачу, який до нього звернувся і  розташований на території здійснення його ліцензованої діяльності (Обленерго).

Незалежний  постачальникздійснює постачання електричної енергії споживачу на умовах, визначених за результатами домовленостей із споживачем, або використовує її для власних потреб (Постачальник за нерегульованим тарифом).

Оператор ринкузабезпечує організацію купівлі-продажу електричної енергії на наступну добу на ринку "на добу наперед".

Електропередавальне підприємство здійснює передачу електричної енергії електричними мережами (НЕК "Укренерго").

Електророзподільні компаніїздійснюють діяльність з розподілу електричної енергії (Обленерго).

Системний операторздійснює централізоване диспетчерське (оперативно-технологічне) управління об’єднаною енергетичною системою України (НЕК "Укренерго").

СКЛАДОВИМИ НОВОГО РИНКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ СТАНУТЬ:

Ринок допоміжних послуг - системний оператор купує допоміжні послуги для забезпечення сталої та надійної роботи ОЕС України.


Ринок двосторонніх договорів (РДД) -  продаж та купівля  електричної енергії здійснюється на підставі двосторонніх  договорів (торгівля на місяці, роки).


Ринок "на добу наперед" (РДН) -  учасники  подають оператору  ринку свої заявки із зазначенням пропонованої ціни продажу/купівлі та періодів/термінів здійснення продажу/купівлі  (торгівля на години – добу наперед).


Балансуючий ринок (БР) -  учасник подає системному оператору   заявку щодо збільшення/зменшення свого навантаження з метою  продажу/купівлі електроенергії (торгівля в режимі реального  часу), призначений для забезпечення стабільної та надійної  роботи ОЕС України.


Роздрібний ринок електроенергії - продаж електричної енергії здійснюється незалежними та/або гарантованими постачальниками споживачу.

УМОВИ РОБОТИ НА НОВОМУ РИНКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ

Для здійснення діяльності в якості виробників, постачальників, електропередавального підприємства та електророзподільних компаній, гарантованого покупця, а також оператора ринку на Новому ринку електричної енергії, відповідно до діючого законодавства, необхідно:

Умови роботи на новому ринку електричної енергії

ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ НОВОГО РИНКУ

За правилами функціонування Нового ринку електричної енергії, учасники мають право здійснювати свою діяльність на наступних ринках:

Особливості функціонування Нового ринку

ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ВИРОБНИКІВ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ, ЯКИМ ВСТАНОВЛЕНО "ЗЕЛЕНИЙ" ТАРИФ

особливості роботи виробників електричної енергії, яким встановлено "зелений" тариф

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕБАЛАНС ВИРОБНИКІВ, ЯКИМ ВСТАНОВЛЕНО "ЗЕЛЕНИЙ ТАРИФ ПОЧИНАЮЧИ З МОМЕНТУ ФУНКЦІОНУВАННЯ НОВОГО РИНКУ до 01.01.2030

Відповідальність за небаланс виробників електричної енергії

ФОНД ВРЕГУЛЮВАННЯ ВАРТІСНОГО ДИСБАЛАНСУ

Фонд врегулювання вартісного дисбалансу (ФВВД) – це державна спеціалізована некомерційна установа, термін діяльності якої встановлюється до 01.01.2030, основними функціями якої є надання/отримання послуг з вирівнювання умов для конкуренції та отримання/надання грошей. 

Фонд врегулювання вартісного дисбалансу

ЧАСОВА ДІАГРАМА ЗАХОДІВ ТА СТВОРЕННЯ НОВИХ СТРУКТУРНИХ ОДИНИЦЬ В РАМКАХ ПЕРЕХОДУ ДО НОВОГО РИНКУ

Часова діаграма заходів для переходу до нового ринку