Умови отримання "зеленого" тарифу для сонячних та вітрових електростанцій приватного домогосподарства в Україні. Основні етапи реалізації.

Для надійного забезпечення електроенергією житлового будинку все більше власників бажають встановити власну генеруючу установку – сонячну та/або вітрову електростанції (СЕС та/або ВЕС) на території приватного домогосподарства. Окрім того, на законодавчому рівні для приватних СЕС та/або ВЕС потужністю до 30 кВт передбачена можливість продажу надлишків виробленої електроенергії СЕС (ВЕС) в обленерго за "зеленим" тарифом.
Проте, існують певні умови отримання "зеленого" тарифу, які зазначено у Порядку продажу, обліку та розрахунків за вироблену електричну енергію з альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств (постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 25.02.2016 № 229).

ЯКІ Ж УМОВИ ОТРИМАННЯ "ЗЕЛЕНОГО" ТАРИФУ ДЛЯ СЕС (ВЕС) ?

1)    загальна величина встановленої потужності генеруючої установки СЕС та/або ВЕС не має перевищувати 30 кВт;
2)    загальна величина встановленої потужності генеруючої установки СЕС та/або ВЕС не має перевищувати потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією;
3)    організація прямих відносин між Споживачем та Електропостачальником, що здійснює постачання електроенергії за регульованим тарифом;
4)    спорудження СЕС (ВЕС) відповідно до рекомендацій заводів-виробників та з дотриманням Правил улаштування електроустановок.

Варто зазначити, що встановлена потужність генеруючої установки визначається згідно з номінальною потужністю інверторного устаткування генеруючої установки.
Окрім того, генеруюча установка вважається введеною в експлуатацію з дати подання (відправлення) заяви-повідомлення до Електропостачальника (обленерго).

ОСНОВНІ ЕТАПИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ СЕС (ВЕС) ДЛЯ ПРИВАТНОГО ДОМОГОСПОДАРСТВА,
ЯКІ ВАРТО ЗНАТИ

1)    Підготовчий етап

Включає в себе такі роботи: аудит документації; аналіз існуючої схеми електроживлення; оцінка потенціалу дахової поверхні щодо можливості установки сонячних панелей та визначення їх максимальної кількості (потужності СЕС); приведення документів відповідно до вимог Електропостачальника (обленерго).
Цей етап є надзвичайно важливим з позиції отримання "зеленого" тарифу.
Як показує досвід, саме через несерйозне ставлення до підготовчого етапу та бажання заощадити кошти призводять до того, що Обленерго не може укласти Договір купівлі/продажу електроенергії зі Споживачем з причини невідповідності законодавству та, як результат, – неможливість отримання "зеленого" тарифу.


2)    Поставка основного та допоміжного обладнання


Включає в себе такі роботи: вибір основного та додаткового обладнання (сонячні панелі, інвертор, акумулятор, контролер, система моніторингу тощо); поставка обладнання на Об'єкт.
Від запропонованого та обраного Замовником обладнання залежить якість, надійність та вартість, що в свою чергу впливає на термін окупності СЕС, можливість продажу виробленої електроенергії чи забезпечення власних потреб.


3)    Виконання будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт


Даний етап передбачає підготовку дахової поверхні; монтаж металевих кріплень, панелей, інверторного обладнання тощо; пусконалагоджувальні роботи.
Невірно зібрана схема видачі потужності СЕС може призвести до пошкодження обладнання, що в свою чергу збільшить загальні витрати за проектом і термін його реалізації, а також можливе отримання "зеленого" тарифу нижче, ніж передбачалось попередньо Замовником. Окрім цього, зіпсоване обладнання не підлягатиме гарантійному обслуговуванню або страхуванню (через недотримання рекомендацій заводів-виробників та вимог ПУЕ).


4)    Організація роботи з Обленерго


Завершальний етап, до якого входить відкриття банківського рахунку; заповнення однолінійної схеми та інших документів; улаштування вузла обліку; укладання Договору купівлі/продажу електроенергії за "зеленим" тарифом.

 

Основні етапи реалізації прокту СЕС та ВЕС для приватних домогосподарств

Компанія ІКНЕТ має досвід з реалізації проектів будівництва СЕС  та готова надати повний комплекс послуг для досягнення мети Замовника.