Акумулятори та їх види

Акумуляторні батареї (АКБ) в складі сонячних та вітрових електростанцій (СЕС/ВЕС) накопичують електричну енергію протягом дня та зберігають її надлишки. За допомогою АКБ можливо забезпечити власне житло автономним електропостачанням, наприклад:
-    для використання накопиченої електричної енергії у темні години доби чи безвітряну погоду;
-    у випадку частих відключень від електричної мережі чи у години надвисокого електроспоживання;
-    у випадку максимального навантаження, якщо СЕС чи ВЕС не можуть повністю забезпечити електроенергією в такі години.

Акумулятори для СЕС та ВЕС

Будь-який електричний акумулятор може розглядатись як джерело постійного струму багаторазового використання (заряду/розряду). Різні типи акумуляторів відрізняються за кількістю циклів розряду/заряду, температурним діапазоном роботи, можливостями швидкісної зарядки тощо.

ДЛЯ СЕС/ВЕС АКБ ПОВИННІ ВІДПОВІДАТИ ПЕВНИМ ВИМОГАМ:

-    низький рівень саморозряду (для кращого зберігання ємності акумулятора під час зберігання або коли він не використовується);
-    здатність працювати в режимах глибокого розряду (для продовження терміну експлуатації АКБ);
-    робота з малими струмами;
-    робота при негативних температурах (для використання систем протягом року) або за відсутності вітру;
-    мінімальні вимоги з обслуговування.

РОЗРІЗНЯЮТЬ ЕЛЕКТРИЧНІ АКУМУЛЯТОРИ:

-    кислотно-свинцеві;
-    лужні.

Найбільше розповсюдження в автономних системах альтернативного електропостачання в складі СЕС/ВЕС отримали кислотно-свинцеві акумулятори, які в свою чергу поділяються за технологією виготовлення на:
-    Absorptive Glas Mat (AGM), в яких використовується сепаратор з абсорбуючого скловолокна.
-    Gelled Elektrolite (GEL), в яких використовується електроліт у вигляді гелю.
Термін служби таких акумуляторів складає в середньому від 5 до 10 років.
Орієнтовна вартість АКБ становить від 100 до 700 $ в залежності від ємності акумулятора.
При виборі АКБ для свого автономного електропостачання основну увагу варто приділити таким показникам як: глибина розряду акумулятора та ємність.
Акумулятори AGM витримують до 200 циклів розряду з глибиною 100 %, до 350 – з глибиною 50 % і до 800 – з глибиною 30 %. При дотриманні оптимального температурного режиму (15-25 °С) та утриманні АКБ в зарядженому стані термін її експлуатації відповідатиме заявленому виробником та більше.
GEL акумулятори здатні витримувати до 350 циклів розряду з глибиною 100 %, до 550- з глибиною 50 % і до 1200 – з глибиною 30 %. Важливою особливістю GEL акумуляторів є їх стійкість до глибоких розрядів. Вони можуть без шкоди для ємності залишатися в повністю розрядженому стані кілька днів.

ПОРІВНЯННЯ ХАРАКТЕРИСТИК АКБ

порівняльна характеристика АКБ

Ємність це, напевно, один з найголовніших параметрів при виборі АКБ. Вона визначається в А∙год. Чим більша ємність, тим довший час акумулятор залишатиметься в роботі. 
Для того, щоб визначити необхідну ємність потрібно знати напругу акумулятора, потужність навантаження та потрібну кількість годин автономної роботи АКБ. 
Розглянемо приклад вибору АКБ для автономної роботи побутових приладів протягом 1 год, загальною потужністю навантаження 1000 Вт.
Для цього оберемо акумулятор напругою 12 В та визначимо струм споживання пристроїв:

I=(P/U)=1000 (Вт)/12(В) = 83, 33 (А)

Далі множимо отриманий струм на бажаний час роботи, тобто 
83,33 А × 1 год = 83,33 А∙год. Також враховуємо втрати при перетворенні напруги з 12 В на 220 В в безперебійному блоці (приблизно 10%), тобто 
83,33 × 1,1 = 91,663 А∙год.
Отже, вам необхідний акумулятор ємністю 100 А∙год. В середньому така АКБ коштує 210 $.

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АКБ ЗА ЄМНІСТЮ ТА НАПРУГОЮ

Порівняльна характеристика АКБ за ємністю та напругою

Отже, чим меншої напруги АКБ, тим більшої вона ємності, а отже і термін експлуатації АКБ довший, оскільки буде менше циклів заряду/розряду батареї.