Альтернатива традиційному електро- та теплопостачанню

На даний час в системах традиційного електро- та теплопостачання часто трапляються перебої енергопостачання. В результаті виникає необхідність у забезпеченні свого житла додатковим та надійним джерелом електро- чи теплопостачання.

З розвитком галузі електро- та теплоенергетики впроваджено багато різноманітних технологій, які зможуть забезпечити Ваше житло додатковим живленням. Серед них альтернативне електро-, теплопостачання також стало незамінним помічником.

Як уже добре відомо, альтернативне джерело енергії (АДЕ) – це надійне, безкінечне та незалежне джерело. На відміну від традиційних джерел електричної та теплової енергії (газ, вугілля та інші види палива), альтернативні – екологічно чисті та невичерпні. В додаток до цього, АДЕ може принести Вам додатковий прибуток за умови продажу електричної енергії, виробленої, наприклад, сонячними або вітровими електростанціями (СЕС або ВЕС) в електричну мережу.

Наведемо приклад декількох технологій, які можуть застосовуватися: 

1. ДЛЯ ПОВНОГО/ЧАСТКОВОГО ЕЛЕКТРОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

•    СЕС (потужністю до 30 кВт):

за допомогою сонячної батареї із фотоелектричних модулів, перетворюють енергію сонця в електричну енергію, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Працюють без шуму та мають тривалий термін експлуатації.

•    ВЕС (потужністю до 30 кВт):

за допомогою вітрових генераторів, перетворюють енергію вітрового потоку в електричну енергію, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Такі вітряки потребують малої площі для їх розміщення. Недоліком установки є створення шумів. Вітровий потік не завжди стабільний, що в свою чергу впливає на виробіток електричної енергії.

•    Малі "гібридні" електричні системи:

Гібридна електрична система

поєднують в собі сонячну та вітрову електростанції.

2. ДЛЯ ОПАЛЕННЯ БУДИНКУ ТА НАГРІВУ ВОДИ:

•    Геліоколектори (сонячні теплові колектори):

Альтернативне теплопостачання

поглинають світлову енергію сонця і перетворюють її в тепло, яке передається теплоносію (рідині чи повітрю). Така система працює автоматично та не потребує частого нагляду та перевірки. Для роботи геліоколекторів не використовується газ, вугілля або будь-яке інше паливо, тому вони є повністю вибухо- та пожежобезпечні.

•    Теплові насоси:

Альтернативне теплопостачання

компактні, економічні та екологічно чисті установки, які дозволяють отримувати тепло із геотермальних джерел (тепло ґрунту або підземних вод), повітря. Недоліком є їх дорожнеча.

•    Твердопаливні котли:

Альтернативне теплопостачання

принцип роботи полягає у спалюванні твердого палива і виділенні з нього теплової енергії. Такі котли мають ряд переваг – не вимагають додаткового електричного живлення, без проблем можна придбати сировину, екологічно більш безпечні, ніж газові та дизельні, мають високий коефіцієнт корисної дії. Ці установки також мають і недоліки – потреба частого завантаження котла твердим паливом та необхідність забезпечення відповідних умов для його зберігання.

РОЗГЛЯНЕМО ПРИКЛАД ЗАСТОСУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ПРИВАТНОГО 
ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ

Альтернативне електро- та теплопостачання

В залежності від забезпечення потреб приватного будинку, варто використовувати альтернативі технології в комплексі чи поодиноко.

Для забезпечення власних потреб в електропостачанні – малі "гібридні" системи можуть стати чудовим варіантом для Вас і вони будуть більш ефективними ніж окремі малі електростанції, оскільки активність вітру і сонця може відбуватись в різний період дня.

Для забезпечення власних потреб в теплопостачанні – можна застосовувати геліоколектор, твердопаливний котел або тепловий насос.

Якщо Ви бажаєте повністю відмовитись від традиційного електро- та теплопостачання, то Ви можете використовувати будь-яку з цих технологій. Поєднання твердопаливного котла з геліоколекторами забезпечує генерацію гарячої води та підтримку опалення в теплі місяці та сонячні холодні дні. З установкою теплового насосу Ви зможете повністю покрити витрати на опалення та нагрів води. Оскільки тепловий насос працює від електромережі, то джерелом енергії для нього може бути вітрова, сонячна чи мала "гібридна" електростанція, це дає змогу поєднати такі системи, тим самим відмовитись і від традиційного електропостачання.

З метою отримання додаткового прибутку Вам варто встановити вітрову чи сонячну електростанцію і продавати залишки виробленої електроенергії в електричну мережу за "зеленим" тарифом.

Для вашого комфорту можна поєднувати різні системи. Головне це робити правильно та обдумано.