Діючий ринок електричної енергії в Україні

Починаючи з 1996 року в Україні діє Оптовий ринок електричної енергії (ОРЕ). На сьогоднішній день його функції виконує Державне підприємство "Енергоринок".

В рамках діючої моделі енергоринку купівля всієї електричної енергії, виробленої на електростанціях, та весь її оптовий продаж здійснюється на ОРЕ України - єдиний покупцем.

структура функціонування суб'єктів енергоринку

Головною метою створення підприємства "Енергоринок" є оптимізація та вдосконалення механізмів організації ОРЕ та поліпшення стану розрахунків за електричну енергію, продану-куплену на ОРЕ.

Крім цього, важливими напрямами діяльності ДП "Енергоринок" є розроблення пропозицій щодо вдосконалення нормативно-правової бази функціонування ОРЕ; встановлення, підтримання та удосконалення договірних відносин з членами ОРЕ щодо купівлі-продажу електричної енергії; укладення міжнародних договорів щодо забезпечення паралельної роботи ОЕС України з енергосистемами суміжних країн та участь у забезпеченні зовнішньоекономічних відносин з енергосистемами суміжних країн; здійснення експортно-імпортних операцій з електричною енергію з дотриманням норм та процедур митного законодавства; юридичне супроводження діяльності оптового постачальника електричної енергії.

Учасниками ОРЕ є:

  • генеруючі компанії, або виробники електричної енергії, що здійснюють продаж виробленої електроенергії в ОРЕ (АЕС, ТЕС, ГЕС, ВДЕ);
  • постачальники електричної енергії, які купують електричну енергію на ОРЕ (Обленерго, Укрзалізниця);
  • ДП "Енергоринок", що здійснює функції ОРЕ;
  • ДП "НЕК Укренерго", що здійснює централізоване диспетчерське (оперативно-технологічне) управління об'єднаною енергетичною системою України і передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами.

Умови здійснення зазначених видів діяльності підлягають ліцензуванню в обов'язковому порядку та затверджуються відповідним державним регулятором, а саме – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

схема функціонування ОРЕ

Сучасні тенденції розвитку електроенергетичної галузі, проблеми, що накопичилися, вимагають переходу від ринку "єдиного покупця" до ефективнішої і орієнтованої на потреби споживачів моделі ринку електроенергії (Новий ринок електроенергії).